Veleposlaništvo RS Ankara /Novice /
20.04.2016  

VP Jukič se je srečal s predsednico skupine turško-slovenskega prijateljstva v turškem parlamentu

Veleposlanik Igor Jukič se je srečal s predsednico skupine turško-slovenskega prijateljstva v turškem parlamentu go. Luftiye Ilksen Ceritoğlu Kurt. Parlamentarna skupina TR-SI prijateljstva je bila ustanovljena marca 2016 in šteje devet članov: 5 članov iz vladajoče AKP, dva člana CHP, en član MHP in en član HDP.

Sogovornika sta odnose med državama označila kot odlične in pri tem izpostavila pomen parlamentarne dimenzije sodelovanja. Turška sogovornica je izrazila željo po srečanju s predstavniki slovenske parlamentarne skupine prijateljstva s TR.

Poleg sodelovanja na politični ravni sta izpostavila tudi pomen krepitve gospodarskega sodelovanja, pri čemer je ga. Ceritoğlu Kurt posebej opozorila na področje zdraviliškega turizma, kjer je v TR veliko priložnosti, obenem pa je zakonodajni okvir, ki bi urejal to področje še v nastajanju. 

Sogovornica je ponudila logistično in vsebinsko pomoč pri organizaciji morebitnih obiskov slovenskih delegacij v črnomorsko regijo, pri čemer je podala opažanja, da se večina tujih delegacij osredotoči na zahodni del države.