Veleposlaništvo RS Ankara /Novice /
02.06.2016  

Sprejem ob dnevu državnosti, dnevu Slovenske vojske in 25. obletnici samostojnosti

Ankara, 1. junij 2016 - Veleposlaništvo Slovenije v Ankari je 1. junija 2016, v sodelovanju z obrambnim atašejem RS v Turčiji, priredilo sprejem ob dnevu državnosti, dnevu Slovenske vojske in 25. obletnici samostojnosti. Sprejema so se udeležili v Turčiji živeči Slovenci, visoki predstavniki turške vlade, parlamenta in vojske, predstavniki diplomatskega zbora, poslovneži ter predstavniki medijev.

Kot častni gost je turško vlado zastopal minister za prehrano, kmetijstvo in živinorejo Faruk Çelik, ki je tudi predsedujoči turškemu delu slovensko-turške Skupne gospodarske komisije.

Minister Çelik je v pozdravnem nagovoru  čestital za praznik Sloveniji, ki jo je označil za prijateljsko in zavezniško državo. Poudaril  je pomen strateškega partnerstva med državama in se zahvalil za slovensko podporo pri vključevanju v EU.  Kot sopredsedujoči Skupni gospodarski komisiji si bo prizadeval za nadaljnjo poglobitev dvostranskega sodelovanja na različnih področjih.

Veleposlanik Igor Jukič je na kratko spomnil na osamosvojitveni proces Slovenije in njeno vključevanje v mednarodno skupnost. Izpostavil je odlične odnose med državama, kar se odraža v rednem političnem dialogu na visoki ravni, rasti blagovne menjave ter krepitvi prijateljskih vezi  med prebivalci obeh držav.

Ob tej priložnosti je bila postavljena tudi razstava Vojaškega muzeja Slovenske vojske. Razstava prinaša izbor dokumentarnih fotografij in dokumentov, ki prikazujejo procese osamosvajanja in vojaške obrambe Slovenije v letu 1991.