Veleposlaništvo RS Ankara /Novice /
21.05.2019  

Obeležitev svetovnega dne čebel

Ankara, 20.5. - Svetovni dan čebel smo v Ankari obeležili s sodelovanjem veleposlaništva na osrednji proslavi v Ankari 20.5., ki je potekala v prostorih Ankarske univerze. Dogodek je potekal v so-organizaciji Ankarske univerze, Hacettepe univerze, Ministrstva za kmetijstvo in Zveze čebelarjev Turčije. Sam dogodek je potekal v konferenčni dvorani Fakultete za kmetijstvo v okviru Ankarske univerze.

Dobri dve uri trajajoča proslava se je pričela s koncertom, nato pa je sledil protokolarni del, v katerem so okoli 200 udeležencev, ki so ga sestavljali čebelarji, študenti, predstavniki fakultete in mestnih oblasti ter pokrovitelji, nagovorili Selçuk Solmaz, predsednik Društva čebelarjev Ankare, Ziya Şahin, predsednik Zveza čebelarjev Turčije, Ayşegül Selişik, namestnica predstavnika FAO Turkey, prof. dr. Ergin Dursun, rektor Fakultete za kmetijstvo Ankarske univerze, prof. dr. Belgin Sarimehmetoglu, rektor Veterinarske fakultete Ankarske univerze, veleposlanik Igor Jukič ter Zekeriyya Erdurmuş, ministrstvo za kmetijstvo, DG za živinorejo.

Po zaključku nagovorov so mladi, ki so zmagali v umetniškem natečaju, povezanem z obeležitvijo svetovnega dne čebel, prejeli nagrade, VP Jukič pa je na odru, kot predstavnik države, ki zaslužna za razglasitev svetovnega dne, Ziyi Şahinu, predsedniku Zveza čebelarjev Turčije, izročil darilo (knjigo, panjsko končnico in med), dodatni promocijski material pa je bil izročen tudi drugim udeležencem dogodka. 

Obeležitev se je nadaljevala na dvorišču fakultete, kjer so podjetja in čebelarji predstavljali med in medene izdelke, predstavniki veleposlaništva pa so to priložnost izkoristil za pogovor s predstavniki čebelarjev in rektorjem Fakultete za kmetijstvo.
 
Svetovni dan čebel je zagotovo prispeva k utrjevanju zavesti in prepoznavnosti Slovenije med širšo turško čebelarsko publiko kot okoljsko ozaveščene države, ki je predlagala svetovni dan čebel in aktivno promotorko njihove zaščite. Turčija je druga največja proizvajalka medu in medenih izdelkov na svetu, svetovni kongres Apimondia v Istanbulu sept./okt. 2017 ter regionalna konferenca FAO v Antaliji meseca maja 2016, pa sta bila pomembna dogodka na poti k cilju razglasitve svetovnega dne čebel.