Veleposlaništvo RS Ankara /IZREDNI DOGODKI /COVID-19 /

Turčija
V državi so v vseh 81 provincah potrdili prisotnost virusa COVID-19. Smrtne žrtve: da.

V Turčijo je prepovedan vstop vsem potnikom, ki niso turški državljani ali nimajo turškega dovoljenja za prebivanje. Izjema so vozniki tovornjakov iz nekaterih držav, med njimi iz držav članic EU, ki pa morajo po vstopu državo zapustiti čim prej. Turškim državljanom in rezidentom je sicer ob vstopu odrejena štirinajstdnevna karantena.

Letališča v državi so zaprta za mednarodni in notranji promet. Turkish Airlines je ukinil vse mednarodne lete do 28. maja. Izjema so evakuacijski leti in občasni leti nekaterih  letalskih družb. Slovenske državljane, ki so v Turčiji in želijo nasvet glede vrnitve v Slovenijo, vabimo, da to sporočijo na van(at)gov.si
Kopenske meje z Bolgarijo in kopenske ter morske z Grčijo so zaprte za potniški promet. Že od prej so v veljavi omejitve potniškega in tovornega prometa na mejah z Irakom, Iranom in Gruzijo. Tovorni promet z Iranom je skoraj povsem zaustavljen, zaenkrat delujoča možnost je preložitev tovora s tovornih vozil na vlak v mestu Van. Na meji z Irakom je možna preložitev tovora iraške tovornjake na nikogaršnjem ozemlju.

Vstop tujim voznikom tovornjakov je odslej  dovoljen, državo pa morajo zapustiti čim prej. Še vedno ni dovoljeno prečkanje meje z Iranom in Irakom, razen tujim voznikom, ki pa se potem ne morejo vrniti v TR.
Turško MNZ je do 3. junija  podaljšalo prepoved potovanja v in iz 15 provinc v državi: Ankara, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir,  Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa,  Sakarya, Samsun, Van in Zonguldak.

Do preklica so po vsej državi zaprte šole, gledališča, bari, kinodvorane, otroška igrišča, restavracije, poročne in druge dvorane. Med vikendi je velikih mestih in večini provinc do nadaljnjega razglašena policijska ura.

V trgovinah in na mestih, kjer se zbira večje število ljudi, je obvezna uporaba zaščitnih mask. Osebe, mlajše od 20 let in starejše od 65 let, lahko zapuščajo domove le v določenih urah in dnevih.


Azerbajdžan
V Azerbajdžanu so potrdili prisotnost virusa COVID-19. Smrtne žrtve: da.

Letalski potniški promet v in iz države je zaenkrat do 31. maja začasno prekinjen. Vsi prišleki v državo, ne glede na nacionalnost ali državo od koder so prišli, so poslani v 14 dnevno karanteno. Azerbajdžan je začasno prekinil izdajo vizumov ob prihodu na letališča in elektronskih vizumov.

Vse kopenske meje so do nadaljnjega zaprte za potniški promet.

Vstop v mesti Baku in Sumgayit ter regijo Absheron je omejen.

Libanon
V Libanonu so potrdili prisotnost virusa COVID-19. Smrtne žrtve: da.

Mednarodno letališče Bejrut in vsa vstopna mesta (zrak, morje in kopno) so zaprta. Osebe, izključene iz tega ukrepa: člani UNIFIL-a, člani diplomatskega zbora in mednarodnih organizacij, osebe, ki delajo na morskem bloku št. 4, ki se nahaja v središču izključne ekonomske cone (izključna ekonomska cona), in letalski tovor.
Vsi mejni prehodi s Sirijo so zaprti.

Izredne sanitarne razmere  so bile podaljšane do 24. maja, verjetno pa bodo dodatno podaljšane do 7. junija, kar pomeni zaprtje vseh ne nujnih dejavnosti, prepoved javnih zborovanj in nenujnih izhodov od doma, ob tem pa je notranje ministrstvo  objavilo pet fazni postopni zagon gospodarstva in javnega življenja, pri čemer se prva faza začne 27.4., druga 4. maja, tretja 11. maja, četrta 25. maja in peta 8. junija, ko se bodo odprli tudi šolski sektor, razvedrilni sektor in verski objekti.

V prvi fazi, ki se začne 27.4. bo v omejenem obsegu prišlo do odprtja manjših trgovin in prodajaln z nenujnimi proizvodi, obrtniških delavnic, hotelov in knjižnic,pri čemer bodo izhodi starejših od 65 še vedno prepovedani, prav tako ostaja v veljavi prepoved uporabe avtomobilov med 29h in 5h.

Irak
V Iraku so potrdili prisotnost virusa COVID-19. Smrtne žrtve: da.
Vsa iraška letališča so zaprta za mednarodni potniški promet.
Za potniški promet so zaprte kopenske meje s Turčijo,  Iranom in Kuvajtom. Vstop tujcem, ki prihajajo iz držav, ki jih je močneje prizadel COVID-19, je prepovedan.

Afganistan
V Afganistanu so potrdili prisotnost virusa COVID-19. Smrtne žrtve: da.
Kopenske meje z Iranom, Pakistanom, Tadžikistanom in Turkmenistanom so, razen občasnih izjem za vračanje Afganistancev v Afganistan in repatriacijo državljanov sosednjih držav, zaprte. Gibanje po državi je zaradi COVID-19 dodatno omejeno.