Veleposlaništvo RS Ankara /IZREDNI DOGODKI /COVID-19 /

Za vse navedena države velja, da sta karantena in zdravljenje samoplačniška. Ker v navedenih državah poslujejo različne prevozne in letalske družbe, ki imajo vsaka svoja pravila poslovanja, je potrebno pred potovanjem preveriti tudi pri izbrani družbi, kakšni so pogoji potovanja na izbrani cilj. 

 

Turčija

S 1.6.2022 je prišlo do spremembe pri vstopu v državo. Ukinjene so bile zahteve PCT pri vtopu v državo. Posebnih vstopnih pogojev, vezanih na Covid-19, do preklica ni več. 

Nošenje mask je še vedno obvezno v bolnišnicah in v sredstvih javnega prevoza. Tistega, ki tega ne upošteva, se lahko kaznuje z globo.

Oblasti lahko te ukrepe kadarkoli zaostrijo ali sprostijo ali sprejmejo dodatne.

Letališča v državi so odprta. Meje s sosednjimi državami, z izjemo kopenske z Iranom in Armenijo, so odprte.

 

 Azerbajdžan

Slovenski državljani imajo dovoljenje za vstop v Azerbajdžan po zraku. Zračne meje Azerbajdžana ostajajo zaprte za necepljene ljudi.

Kopenske meje ostajajo zaprte za vse turiste, cepljene ali ne.

Slovenija je na seznamu držav, katere državljani smejo vstopiti v Azerbajdžan, pod pogojem, da predložijo "potni list covid-19" (glej podrobnosti spodaj) in negativen PCR test, star manj kot 72 ur. Za potnike, stare od 1 do 18 let, je potreben le PCR test. Za PCR test je priporočljivo da ima QR kodo, saj drugače preverjanje traja precej več časa, kar morajo potniki upoštevati pri načrtovanju potovanja.

Zdravstveni ukrepi, ki veljajo v Azerbajdžanu:
V Azerbajdžanu veljajo izredne zdravstvene razmere.

Za vstop v zaprte javne prostore (restavracije, nakupovalni centri, športne dvorane, bazeni ipd.) je obvezna predložitev »potnega lista covid-19«.

Potni list covid-19 ustreza predložitvi enega od naslednjih 3 dokumentov:

- azerbajdžansko potrdilo o zaključenem cepljenju (dva odmerka cepiva) ali;
- potrdilo o imunosti (pozitivna serologija mlajša od 6 mesecev) ali;
- potrdilo o zaključenem cepljenju, ki ga izda ena od držav članic EU .

Nošenje maske je obvezno v vseh zaprtih prostorih, razen v zasebnih. Kdor v zaprtih prostorih ne nosi maske, se kaznuje z denarno kaznijo.

Javni promet je ob koncu tedna (od petka 24.00 do ponedeljka 6.00) ustavljen.

Določbe, ki jih sprejemajo oblasti, se spreminjajo in se pogosto začnejo uporabljati takoj.

Za več podrobnosti o zdravstvenem stanju v Azerbajdžanu in ukrepih azerbajdžanske vlade je priporočljivo, da si ogledate izjave azerbajdžanske vlade (v angleščini) in uradno spletno stran, ki je posebej namenjena Covid-19 Koronavirusinfo, ki pa je zgolj v azerbajdžanščini. 

Pred potovanjem obvezno preverite pogoje vkrcanja na letalo in vstopa v državo tudi pri vaši letalski družbi in veleposlaništvu Azerbajdžana.

 

Libanon

Zaradi še vedno visoke razširjenosti Covid-19 je libanonska vlada uvedla naslednje ukrepe:

Turistični objekti, hoteli in restavracije bodo sprejeli le osebe, ki so bile cepljene (vsaj en odmerek) ali imajo negativen PCR test v 48 urah.

Obveznost nošenja maske v javnem prostoru in spoštovanje pregradnih gest. Če ne nosite maske, se to kaznuje z globo 50.000 libanonskih funtov.

Informacije v arabščini so na voljo tudi na spletni strani predsednika vlade, ki objavlja vse ministrske okrožnice v zvezi s koronavirusom: http://drm.pcm.gov.lb/Programs/Be-Informed/.

Priporočljivo je, da se pozanimate o razmerah in močno priporočamo, da upoštevate priporočila lokalnih oblasti.

Poleg tega je libanonska vlada za vse potnike, stare 12 let in več, uvedla tudi naslednje zdravstvene ukrepe:

Za necepljene osebe


Osebe, ki vstopijo v Libanon po kopnem ali zraku in niso prejele dveh odmerkov cepiva proti Covid-19, morajo izpolnjevati naslednje obveznosti:

- ob prijavi na let na letališču odhoda ali ob prihodu na kopensko mejo predložitev negativnega rezultata PCR testa, katerega vzorec se odvzame najpozneje 48 ur pred datumom vkrcanja. Če takšnega testa ni, se potniki ne smejo vkrcati. Če gre za kopensko mejo, jim bo zavrnjen vstop v Libanon;


-  registrirajte se pred odhodom na spletni strani PASS MOPH  https://pass.moph.gov.lb  (dostopna v angleščini in arabščini) in ob vkrcanju predložite obvestilo o odobritvi, ki ga prejmete po SMS ali elektronski pošti na koncu tega spletnega postopka;


- vsi potniki, razen otrok, mlajših od 12 let,morajo ob vstopu v Libanon opraviti PCR test. Od 10. januarja 2022 je treba pristojbino za PCR test (30 USD) plačati vnaprej s kreditno kartico prek platforme, da pridobite prepustnico MOPH. Za osebe, ki nimajo kreditne kartice, s katero bi pooblaščeno plačevale, je mogoče stroške poravnati prek potovalne agencije, ki jo je odobrila IATA, ali pri letalskih agencijah. Po plačilu se prejme EMD (Electronic Miscellaneous Document), ki se ga pokaže ob prihodu na letališče v Bejrutu;


- obvezna karantena v kraju prebivališča, katerega naslov boste vpisali v MOPH PASS, medtem ko čakate na rezultat PCR testa, opravljenega na letališču Rafic HARIRI v Bejrutu; Če je PCR test pozitiven, se nemudoma obrnite na celico COVID na libanonskem ministrstvu za zdravje, tako da pokličete 1787.


Za cepljene osebe


Osebe, ki vstopijo v Libanon po kopnem ali zraku in so prejele dva odmerka cepiva proti Covid-19 ali en odmerek cepiva z enkratnim odmerkom, morajo izpolnjevati naslednje obveznosti:

- predložitev med prijavo na let na letališču odhoda ali ob prihodu na kopensko mejo negativni rezultat PCR testa, katerega vzorec se odvzame najpozneje 48 ur pred datumom vkrcanja, ali hitrega antigenskeha testa, opravljenega najpozneje 24 ur pred datumom vkrcanja. Brez enega od teh testov se potniki ne smejo vkrcati. Če gre za kopensko mejo, jim bo zavrnjen vstop v Libanon;


- vsi potniki, ki prispejo v Libanon, razen otroci, mlajši od 12 let , morajo na letališču Rafic Hariri obvezno opraviti PCR test.  Od 10. januarja 2022 je treba pristojbino za PCR test (30 USD) plačati vnaprej s kreditno kartico prek platforme, da pridobite prepustnico MOPH. Za osebe, ki nimajo kreditne kartice, s katero bi pooblaščeno plačevale, je mogoče stroške poravnati prek potovalne agencije, ki jo je odobrila IATA, ali pri letalskih agencijah. Po plačilu se prejme EMD (Electronic Miscellaneous Document), ki se ga pokaže ob prihodu na letališče v Bejrutu;


- obvezna karantena v kraju prebivališča, katerega naslov boste vpisali v MOPH PASS, medtem ko čakate na rezultat PCR testa, opravljenega na letališču Rafic HARIRI v Bejrutu; Če je PCR test pozitiven, se nemudoma obrnite na celico COVID na libanonskem ministrstvu za zdravje, tako da pokličete 1787.


Osebe s simptomi (zvišana telesna temperatura, kašelj, težko dihanje) naj se obrnejo na Ministrstvo za javno zdravje.

Ljudje, ki želijo informacije ali potrebujejo medicinsko pomoč, se lahko obrnejo tudi na telefonske številke, ki so jih določile lokalne oblasti:

Telefonska številka Ministrstva za zdravje: 1787 in 1214 za center za cepljenje
Preventivna medicinska služba: 01/843769 - 01/830300 Ext.: 435-436-437
Karantenski center na letališču Bejrut: 01/629 352 in + 961 3 282 258
Program epidemiološkega nadzora: 01/614194 - 01/614196

Pred potovanjem obvezno preverite pogoje vkrcanja na letalo in vstopa v državo tudi pri vaši letalski družbi in veleposlaništvu Libanona.