Veleposlaništvo RS Ankara /IZREDNI DOGODKI /COVID-19 /

Turčija

V državi so v vseh 81 provincah potrdili prisotnost virusa COVID-19 in v zadnjih dneh uradno beležijo približno 1700 okužb dnevno.

Po objavi 2. vala okužb s COVID 19  se razmere ponovno  zaostrujejo.  Epicenter bolezni COVID- 19 je Ankara.  

Uvedeno je obvezno nošenje zaščitnih mask v vseh 81 provincah, na vseh javnih in zasebnih površinah, brez izjem. Prepovedana so zborovanja, poroke, omejeno je dovoljeno število zbiranja oseb, tudi na javnih prevoznih sredstvih. Šolsko leto poteka na daljavo od doma, predvidoma do 21.09.2020.

Oblasti lahko te  ukrepe kadarkoli zaostrijo ali sprostijo ali sprejmejo dodatne.

V Turčijo je od 12.6. zopet dovoljen vstop tujim, torej tudi slovenskim državljanom. Ob prihodu v Turčijo, bodo vsi potniki zdravstveno pregledani zaradi morebitne okužbe s Covid-19. Tisti, ki bodo kazali znake okužbe, bodo poslani v zdravstveno ustanovo na zdravljenje ali jim bo odrejena karantena. Priporočamo, da si pred morebitnim potovanjem priskrbite zdravstveno zavarovanje, ki krije tudi stroške zdravljenja zaradi Covid-19.

Letališča v državi se odpirajo za mednarodni promet. Meje s sosednjimi državami, z izjemo kopenske z Iranom, naj bi bile odprte. Zopet so začasno prekinjene letalske povezave z Irakom. 

Slovenskim državljanom oz. potnikom, ki se iz Turčije vračajo v Slovenijo, bo odrejena karantena, saj se Turčija nahaja na t.i. rumenem seznamu.

Slovenskim državljanom, ki se s ali preko turških letališč vračajo v Slovenijo, pri tem pa letijo na letališča v okoliških državah, močno priporočamo, da aktualne pogoje tranzita preko npr. Avstrije ali Nemčije, preverijo pri veleposlaništvih RS v teh državah. Zaenkrat npr. Turkish Airlines zahteva dokazilo o tranzitu iz teh držav v Slovenijo, npr. v obliki vozovnice za letalo, avtobus ali vlak. Izjava, da se boste vrnili z avtomobilom ne zadošča. Pred povratkom v Slovenijo se torej pri vašem letalskem prevozniku pozanimajte pod kakšnimi pogoji vam bodo dovolili vkrcanje. Zgolj kupljena letalska vozovnica namreč lahko ne zadošča za vkrcanje. 

Priporočamo tudi, da pred morebitnim odhodom v Turčijo aktualne vstopne pogoje preverite  tudi na veleposlaništvu Turčije v Ljubljani. 

Azerbajdžan

V Azerbajdžanu so potrdili prisotnost virusa COVID-19, v zadnjem času je prišlo do povečanja števila okuženih, zato se omejevalni ukrepi zopet stopnjujejo. Mdr. je v javnosti obvezno nošenje zaščitnih mask. Poseben karantenski režim je bil podaljašan do 30. septembra.

Letalski potniški promet v in iz države je močno moten, leti so redki, tujcem, ki v državi  nimajo stalnega prebivališča, pa naj bi letalske družbe pogosto ne dovolile vkrcanja. Predlagamo, da se pred morebitnim odhodom pri letalski družbi pozanimate ali vas bodo vkrcali. 

Vsi prišleki v državo, ne glede na nacionalnost ali državo od koder so prišli, so poslani v 14 dnevno karanteno, vstop pa je dovoljen le negativnim testom na Covid-19. Azerbajdžan je začasno prekinil izdajo vizumov ob prihodu na letališča in elektronskih vizumov. Vse kopenske meje so do nadaljnjega zaprte za potniški promet.

Libanon

V Libanonu so potrdili prisotnost virusa COVID-19, stanje se je v zadnjih tednih močno poslabšalo.

Mednarodno letališče Bejrutu je odprto, ostala vstopna mesta (zrak, morje in kopno) pa so zaprta. Osebe, izključene iz tega ukrepa: člani UNIFIL-a, člani diplomatskega zbora in mednarodnih organizacij, osebe, ki delajo na morskem bloku št. 4, ki se nahaja v središču izključne ekonomske cone (izključna ekonomska cona), in letalski tovor.

Vsi mejni prehodi s Sirijo so zaprti za potniški promet.

Irak

V Iraku so potrdili prisotnost virusa COVID-19, v zadnjem času je je prišlo do velikega povečanja števila okuženih, zato se omejevalni ukrepi zopet stopnjujejo.   Vsaj do 9. avgusta bo v veljavi policijska ura. 

Iraška letališča se postopoma odpirajo za mednarodni potniški promet.

Za potniški promet so zaprte kopenske meje s Turčijo, Iranom in Kuvajtom. Vstop tujcem, ki prihajajo iz držav, ki jih je močneje prizadel COVID-19, je prepovedan.

 

Afganistan

V Afganistanu so potrdili prisotnost virusa COVID-19.

Kopenske meje z Iranom, Pakistanom, Tadžikistanom in Turkmenistanom so, razen občasnih izjem za vračanje Afganistancev v Afganistan in repatriacijo državljanov sosednjih držav, zaprte. Gibanje po državi je zaradi COVID-19 dodatno omejeno.