Veleposlaništvo RS Ankara /IZREDNI DOGODKI /COVID-19 /

Za vse navedena države velja, da sta karantena in zdravljenje samoplačniška. Ker v navedenih državah poslujejo različne prevozne in letalske družbe, ki imajo vsaka svoja pravila poslovanja, je potrebno pred potovanjem preveriti tudi pri izbrani družbi, kakšni so pogoji potovanja na izbrani cilj. 

 

Turčija

A) Z 01.06.2021 je prišlo do spremembe pri vstopu v državo. Nabor dokazil, ki omogočajo vstop se razširja in s tem potnikom olajša potovanje. Za slovenske državljane velja, da lahko za vstop v Turčijo predložijo naslednja potrdila : 

- Potrdilo o drugem cepljenju, ki je starejše od 14 dni.  

- Potrdilo o prebolelosti COVID 19, ki ni starejše od 6 mesecev. 

- PCR test, ki ni starejši od 72 ur, za potnike, ki so dopolnili 6. leto starosti.  

- Hitri test, ki ni starejši od 48ur.

 

B) Izjema so potniki, ki prihajajo iz Brazilije, Republike Južne Afrike, Nepala in Šri Lanke. Tem je vstop v državo prepovedan, dovoljen pa jim je tranzit prek turških letališč. 

Potniki iz Bangladeša, Indije in Pakistana lahko v Turčijo vstopijo le na podlagi negativnega PCR testa, ki ni starejši od 72 ur in če so prejeli dve dozi cepiva v zadnjih 14 dneh.

Potniki iz Afganistana za vstop potrebujejo PCR test, ki ni starejši od 72 ur, ob prihodu pa jim bo kljub temu odrejena karantena. 

Več informacij o omenjenih izjemah: https://www.turkishairlines.com/en-int/announcements/coronavirus-outbreak/travel-restrictions/

 

C) S 15. marcem 2021 je pred vstopom v Turčijo znotraj 72ur pred potovanjem treba izpolniti še poseben obrazec na spletni strani Ministrstva za zdravje: https://register.health.gov.tr/ Z izpolnitvijo obrazca bo potnik prejel posebno HES kodo, ki jo bo uporabljal med potovanjem in nastanitvijo v Turčiji. Koraki so torej sledeči:

1. Potnik znotraj 72 ur pred potovanjem izpolni spletni obrazec;

2. Izpolnjen obrazec natisne ali si ga naloži na svojo mobilno napravo;

3. Izpolnjen obrazec, ki je natisnjen ali na mobilni napravi, pokaže osebju letalske družbe na letališču;

4. Potniki, ki slučajno obrazca ne bi uspeli izpolniti do časa potovanja, ga bodo lahko izpolnili pred vkrcanjem na letalo.

V primeru težav lahko potniki kontaktirajo svojo letalsko družbo

 

D) Nošenje mask je na prostem obvezno ves čas po celotni Turčiji. To vključuje, vendar ni omejeno na, vsa javna mesta, vključno z ulicami, stranskimi ulicami, parki, vrtovi, prostori za piknike, trgi in taxiji in sredstvi javnega prevoza. Maske so obvezne tudi v vseh trgovinah, restavracijah in pri frizerjih. Kajenje na odprtih površinah (ulicah, avenijah in drugih odprtih javnih površinah) je prepovedano.

Od 1. decembra turški državljani in prebivalci za vstop v nakupovalna središča potrebujejo kode HES.

Tisti, ki ne upoštevajo omejitev COVID-19, se lahko kaznuje z globo.

E) Oblasti lahko te ukrepe kadarkoli zaostrijo ali sprostijo ali sprejmejo dodatne.

 F) Letališča v državi so odprta. Meje s sosednjimi državami, z izjemo kopenske z Iranom in Armenijo, so odprte.

Slovenskim državljanom, ki se s ali preko turških letališč vračajo v Slovenijo, pri tem pa letijo na letališča v okoliških državah, močno priporočamo, da aktualne pogoje tranzita preko npr. Avstrije ali Nemčije, preverijo pri veleposlaništvih RS v teh državah.

Azerbajdžan

V Azerbajdžanu so potrdili prisotnost virusa COVID-19, v zadnjem času je prišlo do povečanja števila okuženih, zato se omejevalni ukrepi zopet stopnjujejo. Mdr. je v javnosti obvezno nošenje zaščitnih mask.

Vstop in izstop iz države tujcem do 01.12.2020 ni mogoč, razen za imetnike dovoljenj za prebivanje. V primeru izjem, je potrebno zaprositi za vizum na veleposlaništvu Azerbajdžana, ki presodi, ali je izjema upravičena z izdajo, oz. zavrnitvijo vizuma. Vse izjeme morajo pri vstopu v državo predložiti negativni test. V kolikor zdravstveno osebje na meji simptome pri potniku zazna, mu je odrejena 14 dnevna karantena. COVID test je potrebno opraviti tudi ob izstopu iz države.

Mejni prehodi na kopnem so zaprti za potniški promet.

Libanon

A) Osebe, ki so prejele dve dozi cepiva proti COVID-19:

-so oproščene dokazila o opravljenem PCR testu pred potovanjem, če lahko predložijo potrdilo o cepljenju, iz katerega je razvidno, da so drugo dozo prejele pred več kot 15 dnevi.

-morajo kljub cepljenju opraviti PCR test ob prihodu na mednarodno letališče v Bejrutu.   

B) Osebe, ki niso prejele dveh doz cepiva proti COVID-19

-pred vkrcanjem na letalo predložiti negativen PCR test, ki je bil opravljen največ 96 ur pred predvidenim prihodom v Libanon;

-predložiti zadravstveno zavarovanje, ki krije vse stroške zdravljenja COVID-19 za čas bivanja v Libanonu;

- izpolniti pred odhodom formular na spletni strani IMPACT https://covid.pcm.gov.lb/impactmobile/curfew

in pri vkrcanju na letalo predložiti tozadevno potrdilo, prejeto preko SMS ali elektronske pošte; potniki prejmejo tudi povezavo do aplikacije "covidlebtrack";

- Ob prihodu na letališče v Bejrutu pokazati na pametni telefon naloženo aplikacijo "covidlebtrack" in opraviti PCR test; 

- Spoštovati karanteno 72ur na lokaciji, ki jo bo potnik vnesel v prej omenjeno aplikacijo; Kršenje karantene je kaznivo.

 

 Irak

V Iraku so potrdili prisotnost virusa COVID-19, v zadnjem času je je prišlo do velikega povečanja števila okuženih, zato se omejevalni ukrepi zopet stopnjujejo.

Vstop za potnike je mogoč preko vseh mednarodnih letališč. Zahtevan negativen test, ki na področju Iraka ne sme biti starejši od 72 ur, v regiji Kurdistan pa test ne sme biti starejši od 48 ur. Kopenske meje so zaprte, razen za tovorni promet in nekatere druge gospodarske dejavnosti.

Afganistan

V Afganistanu so potrdili prisotnost virusa COVID-19.

Posebnih omejitev ni, vstop je prost, vedno več letalskih družb pa zahteva negativen PCR test pred vkrcanjem na letalo ne glede ali potujete v ali iz države.